Oteller ile Toplu Taşıma Araçlarında Alınması Gerekli Pandemi Tedbirleri

MMO 22 Haziran 2020, Pazartesi

TMMOB MMO İklimlendirme Teknik Kurulu'nun, Covid-19 Pandemisi nedeniyle hazırladığı “Otellerde Pandemi Tedbirleri” ve “Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri” metni, Kurulda yer alan dokuz meslek kuruluşunun başkanlarının katılımıyla yapılan online basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaşıldı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, Covid-19 Pandemi sürecinde, uzmanlık alanlarımızdan hareketle alınması gereken önlemlere katkı sunmak amacıyla önce Odamız üyesi uzmanlarla, ardından iklimlendirme/tesisat, tesis yönetimi kuruluşları ve hekim dostlarımızla oluşturduğumuz İklimlendirme Teknik Kurulu çalışmaları büyüyor, yeni metinler üretiyor.

Önce MMO (Makina Mühendisleri Odası), ISKAV (Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı), İSKİD (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği), MTMD (Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği), MÜKAD (Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği), TTMD (Türk Tesisat Mühendisleri Derneği) ve TRFMA (Tesis Yönetim Derneği)’nın katılımıyla oluşturduğumuz Kurul; iki hafta önce UTTMD (Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği)’nin, geçen hafta da ESSİAD’ın (Ege Soğutma Sanayicileri İş Adamları Derneği) katılımıyla dokuz uzman kuruluşu kapsamaktadır. Kurulumuzda hekim dostlarımız Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Ayşın Zeytinoğlu, Prof. Dr. Candan Çiçek, Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, Doç. Dr. Ebru Ortaç Ersoy, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık da yer almaktadır. Katkıları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

MMO İklimlendirme Teknik Kurulu çalışmaları, “Mevcut Yapılar” ve “Tasarım Aşamasındaki Yapılar” ile bağlantılı konular ve ayrıca toplu taşıma ve bireysel araçlardaki havalandırma sistemleri ile farklı alanlara yönelik kurduğumuz dokuz alt komisyonla çalışmalarına devam etmektedir.

Kurulumuzun ilk çalışması olan AVM’lerde Pandemi Tedbirleri’ni iki hafta önce açıkladık. Şimdi de Otellerde Pandemi Tedbirleri ve Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri üzerine olan iki yeni metni ilgili kurum/kuruluşlar ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

İklimlendirme Teknik Kurulumuzun alt komisyonlarında hastane ve sağlık yapıları, askeri ve lojistik yapılar, spor tesisleri-yüzme havuzları, okullar ve eğitim tesisleri, konutlar, fabrika ve endüstriyel tesisler, düğün salonu-restoran-disco ve barlarda hangi teknik önlemlerin alınması gerektiği üzerine hazırlık çalışmaları da sürmektedir. Her komisyon çalışması tamamlanınca ilgili kurum/kuruluşlar ve kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

Gerek Corona Virüs salgınının dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeği, gerekse mevcut eksiklik, yanlış bilgi ve uygulamaların giderilmesi ve sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturmaya yönelik bu çalışmalarımızın dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor. Açıklamamızın ekinde sunduğumuz Otellerde Pandemi Tedbirleri ve Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri’nin toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere tüm ilgililerce eksiksiz olarak uygulanmasını diliyoruz.

Yunus Yener
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı

Açıklama metnini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.