İSTANBUL İKİTELLİ’DE YAŞANAN KAZA UYARICI OLMALI GEREKLİ ÖNLEMLER ACİLEN ALINMALIDIR

MMO 29 Mayıs 2017, Pazartesi

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, 22 Mayıs 2017 tarihinde İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir yağ fabrikasında çıkan yangınla ilgili basın açıklaması yaptı.

22.05.2017 Pazartesi günü İkitelli Organize Sanayi Bölgesi`nde bulunan bir yağ fabrikasında çıkan yangında, yağ reaktöründen sızan yağın alev alması sonucu 1 işçi yaralandı. Kontrol altına alınan yangında can kaybı yaşanmazken, fabrikada maddi hasar meydana geldi.

Ülkemizde endüstriyel yangınlar sebebiyle her yıl önemli ölçüde can ve mal kayıpları meydana gelmektedir. Her geçen gün yaşanan yangınlar bu konunun önemle üzerinde durulması gerektiğini ve Yangın güvenliğinin önemini bir kez daha hepimize göstermektedir.

Endüstriyel tesislerin bulunduğu, sanayi bölgeleri başta olmak üzere okul, otel, yurt, toplanma alanları v.b. yerlerde alınması gereken yangın güvenliği önlemleri Binaların Yangında Korunması Hakkındaki yönetmelikte belirtilmiştir. Bu noktada yapılan ve yapılması gereken denetim faaliyetlerinin önemi büyüktür.

Bina, tesis ve işletmelerde tehlike sınıflarına göre uygun tasarlanan yangın söndürme sistemlerinin olması tek başına yeterli değildir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında risk analizlerinin yapılarak önlemlerin alınması gerekmektedir. Yangın söndürme sistemlerinin, yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yapılması önem arz etmektedir.

Bu kontrollerle, yangın söndürme sistemlerinin sağlıklı çalışıp çalışmadığı tespit edilmeli ve yangınla ne zaman, ne şekilde karşılaşacağımızı bilmediğimiz için bu sistemlerin işletme içerisinde yapılacak bakım ve kontrolleri aracılığıyla da sürekli aktif olması sağlanmalıdır.

Odamız, yangın güveliği ile ilgili periyodik kontrol faaliyetlerine kamusal anlayışla devam etmektedir. Ayrıca Odamız konuyla ilgili tarafları bir araya getiren panel ve sempozyumlar yaparak ve broşürler yayınlayarak toplumu bilinçlendirme faaliyetleri de yürütmektedir.

Yangın Güvenliği ile ilgili tüm kurumların, ilgili idarelerin ve işletmelerin gerekli önlemleri alarak, işbirliği içerisinde denetimleri yapması, bu tür yangın kazalarını en aza indirecektir. Bu anlamda Odamızın, Yangın Güvenliği konusunda kamusal denetim anlayışıyla çalışan birimleri, tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazırdır.

 

İbrahim M. TATAROĞLU

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU SEKRETERİ