ASANSÖR MUAYENE ELEMANI BAŞARI BELGESİ’Nİ ALMAK İÇİN SON TARİH: 15 EYLÜL!

MMO 6 Temmuz 2017, Perşembe

15 Eylül 2017 tarihine kadar A Tipi Muayene Kuruluşlarında görev alan veya görev alacak kişilerin ilgili meslek odası veya asansör periyodik kontrolü kapsamında TS EN ISO/IEC  17024 standardına göre akredite edilmiş personel belgelendirme kuruluşundan "Muayene Elemanı Başarı  Belgesi"ne sahip olmaları gerekiyor.

Makina Mühendisleri Odası, Eylül 2016 tarihinden itibaren İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde asansör periyodik kontrol ve belgelendirme eğitimleri gerçekleştiriyor. Verilen eğitimler sadece asansör periyodik kontrolü konusunda faaliyet gösteren A tipi Muayene Kuruluşu'nda görev alan ve almayı düşünen adaylar için sınırlı değil; asansör monte eden firma, asansör yetkili servisi, asansör güvenlik imalatçıları, dağıtıcıları, danışmanlık firmaları, bina yöneticileri ve asansörü merak eden farklı sektörlerden pek çok kişinin katılımı ile gerçekleşebiliyor.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Mühendis eğitmeni Makina Mühendisi Mustafa Kemal Köken asansörlerde verilen teorik/pratik eğitimin öneminin hangi aşamalardan oluştuğu ve verilen bu eğitimlerin önemini belirten açıklamalarda bulundu.

Başarı Belgesi Veriliyor

Köken, belgelendirme programlarının çok farklı aşamalardan oluştuğunu belirterek, ‘’Teorik eğitim müfredatında asansör periyodik kontrollerinde karşılaşılan sorunlar, meslek etiği, asansör mevzuatları (asansörler ile yönetmelikler, tebliğler) uyumlaştırılmış standartlar (TS EN 81-1/2+A3, TS EN 81-20, TS EN 81-70/71/72/73, TS EN 81-80 vs.) kontrol listeleri gibi pek çok konu hakkında bilgi verilmektedir. Teorik eğitim içerik olarak asansör konusunda çok fazla bilgi içermesi nedeniyle ve bununla beraber program sonunda başarı belgesi verilmesi nedeniyle ilgi çekmektedir’’ dedi.

Belgelerin Güncellenmesi

Belgelendirme programının teorik eğitim dışında farklı aşamalardan da oluştuğunu dile getiren Köken, katılımcıların ayrıca teorik eğitim sonunda yapılacak yazılı sınavdan başarılı olmaları, sonrasında 100 adet asansörün periyodik kontrolüne katılım sağladıklarını belgelemeleri ve bu aşamadan sonra da yapılacak uygulamalı sınavdan başarılı olmaları gerekiyor. Bu aşamalardan sonra alınacak "Muayene Elemanı Başarı Belgesi"nin geçerliliğini sürdürebilmesi için her sene belli sayıda asansör periyodik kontrolüne katılım sağlanması, ikinci sene sonunda belirli sayıda asansör periyodik kontrolüne katılım sağlanması ve muayene personelinin gözetime tabi tutulması ve 5 senede bir belgenin yenilenmesi gibi aşamalar bulunuyor. Bu açıdan sadece "Belgeyi alayım daha sonra lazım olursa kullanırım" şeklinde düşüncesi olan kişilerin programa katılırken bu konuları da değerlendirmesi gerekmektedir’’ diye konuştu.


Son tarih: 15 Eylül 2017

Sonuç olarak; 15 Eylül 2017 tarihine kadar A Tipi Muayene Kuruluşlarında görev alan veya görev alacak asansör periyodik kontrolü muayene personelleri veya adaylarının ilgili meslek odası veya asansör periyodik kontrolü kapsamında TS EN ISO/IEC 17024 Standardı'na göre akredite edilmiş personel belgelendirme kuruluşundan "Muayene Elemanı Başarı Belgesi" ne sahip olmaları gerekiyor. Programa, asansör konusunu merak eden makina veya elektrik veya elektrik- elektronik veya mekatronik alanlarında mühendislik, teknoloji fakültelerinden birinde yükseköğrenimini tamamlamış herkes katılabiliyor.