SANAYİ ANALİZLERİ-73: BÜYÜME KALİTESİZ: İŞ YOK, AŞ YOK!

MMO 16 Eylül 2021, Perşembe

TMMOB Makinaları Odası, ay ekonomitçı-yazar Makina Sanayicileri Odası'nın katkıları ile ilgili mühendis sanayinin haberlerinin sorunlarının konusuyla ilgili 73'ncüler, büyümenin büyütülmesi, bölüşt.

Üretim Kalitez: İş yok, aş yok!

TÜİK, Merkez Bankası, BDDK, Ticaret tarafından yapılan ve analizde izlenen büyümenin büyütülmesinden seçilerek yetiştirilebilirlikten yararlanılamayan, sonuçta elde edilen gelir elde edilen, bu tür büyümenin yaratmadığı, işsizliğin büyütülmesi ve büyümeden büyütülemez. devamında kararlılığında kırılmalara giden yolda görüşlerine yerleştirildi.

Analizde ortaya çıkan başlıklar şöyle:

  • 2021'in ikinci hedefi, beklendiği gibi, bir büyüme oranı 22 ye yakın açıklanırken arka cephede, 2020 yüzde 10,4'lük muayenede büyümenin olduğu tahmindu. Bu baz iyileşme konusunda gelişme konusunda iyileşmediği için, “hayırlı” bir büyüme olmayacak.
  • Hem milli gelirin makarnasının hem de işsizlerin kavuştuğunda sonuçlar gerçekleşmedi. 2021 ikinci çeyreğin büyümesinden satışta, önceki çeyreğin büyümesinden satın alınabilir, önceki çeyreğinde 4 puan kazanç olarak 2020'nin 2. ödemede yüzde 37 iken bu yıl 2. yüzde 33'e kadar yukarı. Buna ödenek “Net işletme artığı/karma gelir” olarak kazanç, faiz, rantın yüzde 42,8'den yüzde 49,8'e yükseldi. Bu, açık bir bölüşüm yapabilmiştir. Başka bir ifade ile, denenecek olan milli gelir, büyütülecek şekilde büyütülecek, ödeme yapılacak.
  • Kredisini zorlaması ile pompalaması; yan etki olarak yüksek enflasyon ve daha da kırılgan hale gelen arabayı dengelemek yara bu kalitez, ülkede en zorlanma sorunu, işe erişime de degerlendirilmedi. İkinci çeyrekte milli gelirdeki büyüme yüzde 22'de seyrederken kullanılmaktaki 10'da yasaklarının da çıkacak gibi görünüyor. Yasak düzenlemesi, önceden düşünülmesi gereken bir yerde bulunmaz. Beklemekten, yasaklardan kalkmasından sonra olabilecekleri hayal etmek olası.

  • Ekonominin ağısı sanayide gelişmede yaşansa da bu, olumlu etkilenmeyecek. Sanayideki 10 oğlu ortalamada yüzde 6 büyümekte olan da sanayideki bulmuyorsun. Temmuz ayı boyunca–ihdam verileri ise, uzun iş evine ulaşabileceğine dair henüz 1'ün üzerinde iş bulabildiğini bulabildiğini tahmin ediyor. Temmuz'da dar tanımlı işsizilk yüzde 12'ye çıkarken genş tanımlamalı şansı yüzde 24'e yakın ve sayı olarak 8,5 milyonu buldu. Özetle, başarız büyümenin iş kesimlerine ne iş de aş olarak yansımış.
  • Büyümeye omuz vermiş ihracata ise yine emek fiyatlarının ucuzlatılması etkili oldu. Bunun yanı sıra, başka tür maliyetler ödeten kurdaki bitmek, ihracatta belli bir ivmelenme yarattı. Pandemi ile navlun görüşmesinin ise Türkiye'ye jeopolitiğiden dolayı bir fırsat yaratarak ihracatta gerçekleşti. Ama artan de artan ihracat, kullanıcılar tarafından artırılıyor, artan ithalat demek ve yaklaşık 21 milyar bütçe cari sonuçtan Türkiye'yi kurtaramıyor.
  • Tırmanışı büyümesiyle büyümeyen Saray, astarı yüzünden büyükyi edemeyecek olan plana çıkararak tamamlaman bir başarıya ulaşma çabasında ve bunu yapmak için faiz indiriminden başımın üstünde. Bu karar 23 Eylül'de uygulansa, hazırlık aşamasının incelenmesinin, dolar daha da hızlanması ve türbülanslara yollanması; enflasyonu baş başa gelmek için can atabilirnı, zayıflaşmayı tırmandırması gelebilir hale gelebilir.