YANGIN VE DEPREM SEMPOZYUMU, 30 EYLÜL-1 EKİM 2021 TARİHLERİNDE GERÇEKLEŞTİ

MMO 4 Ekim 2021, Pazartesi

Şubemizin, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve TMMOB’ye bağlı Odalar ile birlikte düzenlediği Uluslararası Katılımlı Yangın ve Deprem Sempozyumu ve Sergisi, 30 Eylül-1 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleşti.

Şubemiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Katılımlı Yangın ve Deprem Sempozyumu ve Sergisi, Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşti.  

Etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran'ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Afete hazır İzmir” sloganıyla her zaman kendini geliştiren bir kurum olduğunu belirten Yıldız Devran, “1300 uzman personelimiz, 57 itfaiye grubumuz, 288 genç yaşta bir itfaiye araç filomuz var. 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın huzuru, canının ve malının korunması anlamında hizmet veriyorlar. Afetlere hiç olmamasını diliyoruz ama her an olacakmış gibi hazırlıklara devam ediyoruz” dedi.

TMMOB’ye bağlı Odalar adına konuşan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yalçın da, önceki senelerde büyük ilgiyle takip edilen Yangın Seminerleri’nin, gördüğü yoğun ilgi sonrasında sempozyuma dönüştürüldüğünü belirterek, sempozyum kapsamına deprem gibi hayati bir konunun da dâhil edilerek, ilgilileriyle bu iki kritik konunun daha geniş bir düzlemde tartışılmasının hedeflendiğini söyledi.

Açılış etkinliğinde son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de bir konuşma ve sunum yaptı. Sunumunda, itfaiye ekiplerinin 2020 yılı içerisinde toplamda 12 bin 71 yangın olayına müdahale ettiğini ifade eden Derse, yine ekiplerin su baskını olaylarının yanı sıra 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde de görev aldığını belirterek, “Ekiplerimiz deprem sonrasında yaklaşık 5.58 dakika gibi bir sürede müdahalede bulunarak standartlara yakın bir hedefe ulaştı” dedi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nın 30 ilçede göreve her an hazır olduğunu vurgulayan Derse, “55 itfaiye ve orman bekleme noktasında, 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde yangın söndürme, kentsel arama kurtarma, trafik kazası kurtarma, sel ve su baskınlarına müdahale etme, yangın eğitimi ve yangın denetleme ve önleme hizmetleri sunuluyor” dedi.

Konuşmaların ardından iki başlıkla ilgili sunumların yapılacağı oturumlara geçildi. 29 yangın, 14 deprem sunumunun yanı sıra bir de panelin gerçekleştiği sempozyumu, iki gün içinde 581 kişi takip etti. Sempozyuma paralel olarak düzenlenen sergi de çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildi.